Zpráva z přednášky Sira Michaela Wooda na téma "The International Law Commission, customary international law and human rights"

06.04.2017 08:25

Česká společnost pro mezinárodní právo Česká odbočka ILA ve spolupráci s Katedrou mezinárodního práva a VCLP (UNCE) Právnické fakulty UK uspořádala ve středu 22.3.2017 přednášku Sira Michaela Wooda na téma "The International Law Commission, customary international law and human rights".

Sir Michael Wood je v současné době člen Komise OSN pro mezinárodní právo a vědecký pracovník pro mezinárodní právo na University of Cambridge.

Kromě Komise OSN, kde působí společně s prof. Šturmou (PF UK), zastával také pozici hlavního právního poradce ministerstva zahraničních věcí a Commonwealthu Spojeného království. Čtyři roky strávil na stálé misi Spojeného království při OSN v New Yorku, kde se zabýval především Radou bezpečnosti.

Svoji přednášku započal představením fungování Komise OSN pro mezinárodní právo. Poukázal na hlavní problémy, které Komisi provází, mezi kterými jmenoval především dlouhé trvání kodifikačních procesů, výběr témat (který je ale ovlivněn návrhy států), občasnou špatnou spolupráci s členskými státy a také to, že výstupem její práce je často jen prostředek soft law a nikoli závazná úmluva. To však dle slov Sira Michaela Wooda není nutně špatné.

Dále se věnoval samotné otázce vlivu obyčejového práva, jeho identifikaci a vztahu právních obyčejů a ius cogens v mezinárodním právu. Právě otázky mezinárodních obyčejů a jejich vzniku a uznání vzbudily bohatou diskuzi, která pak pokračovala i po oficiálním skončení samotné přednášky.

Doc. Bílková (PF UK) položila dotaz, týkající se vlivu nestátních aktérů na vznik mezinárodního obyčeje, a Dr. Mrázek (ÚSP AV ČR) dále rozvinul otázku kogentních norem mezinárodního práva. Padlo ještě mnoho zajímavých dotazů, na které bylo neméně zajímavě odpovězeno. Přednáška byla velmi poutavá a podnětná a celý večer probíhal v příjemné atmosféře. 

Autor článku: Tomáš Opat
 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo