Zpráva z přednášky Prof. Dr. Federica Lenzeriniho na téma "Culturalization of Human Rights"

16.05.2017 09:19

Česká společnost pro mezinárodní právo Česká odbočka ILA ve spolupráci s katedrou mezinárodního práva a VCLP (UNCE) Právnické fakulty UK uspořádala v úterý 25.4.2017 přednášku Prof. Dr. Federico Lenzerini na téma "Culturalization of Human Rights". 

Prof. Dr. Lenzerini je předním odborníkem na téma lidských práv v kontextu kulturních práv. V současné době přednáší na Univerzitě v Sieně a je poradcem při UNESCO.

Přednáška se týkala především otázky, nakolik je kompatibilní idea univerzality lidských práv v kontextu jednotlivých kultur a nakolik jsou, popřípadě by měla být, jednotlivá lidská práva vykládána právě v kontextu kulturních odlišností.

Prof. Lenzerini na příkladech jednotlivých práv, ať již se jednalo o právo vlastnit majetek, účastnit se kulturního a společenského života nebo samotného práva na život, ukázal, nakolik se musí pozměnit jejich výklad, aby byl zachován smysl jednotlivých práv, pokud je budeme aplikovat na různé kulturní skupiny, převážně pak na původní obyvatelstvo.

Na závěr padlo mnoho dotazů a diskuze, která se nesla ve velmi přátelském duchu, by mohla pokračovat ještě velmi dlouho. Otázky se především týkaly problematiky, jak řešit konflikty kulturních zvyklostí a lidských práv.

Autor článku: Tomáš Opat

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo