Profesor Šturma zvolen předsedou Komise OSN pro mezinárodní právo

30.04.2019 20:52

Profesor Pavel Šturma byl 29. dubna 2019 na 71. zasedání Komise OSN pro mezinárodní právo zvolen předsedou tohoto důležitého orgánu. Jedná se o velký profesní úspěch a ocenění dosavadní práce profesora Šturmy. Tato volba je dokladem vysokého respektu, který si profesor Šturma získal mezi odborníky v oblasti mezinárodního práva, jde však také o významný úspěch České republiky a její nauky mezinárodního práva.

Profesor Šturma působí na Právnické fakultě UK, kde vede katedru mezinárodního práva. Členem Komise byl zvolen na období let 2017 až 2021. V minulosti profesor Šturma již členem Komise byl, a to v letech 2012 až 2016.

Komise OSN pro mezinárodní právo byla založena v roce 1947 za účelem podpory rozvoje a kodifikace mezinárodního práva. Skládá se ze 34 světových odborníků, kteří jsou voleni Valným shromážděním OSN. Komise se schází každoročně v Ženevě, kde její členové projednávají různá témata z oblasti mezinárodního práva a napomáhají tak jeho kodifikaci a rozvoji. Komise připravila v minulosti řadu smluvních dokumentů univerzální povahy, například v oblasti diplomatického či smluvního práva.

zdroj: tisková zpráva MZV ČR

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo