Dopis členkám a členům České společnosti pro mezinárodní právo

24.03.2022 17:29

V Praze dne 24. 3. 2022


Vážené členky, vážení členové České společnosti pro mezinárodní právo,


Na začátku jara se na Vás obracíme s obvyklým dopisem, který jednak bilancuje uplynulé období, jednak přináší informace o plánu činnosti na nový rok. Ohlédnutí za rokem 2021 je spojené s Covidem-19, který od března 2020 až do léta 2021 zásadně narušil plánované akce ČSMP, respektive je převedl do hybridního nebo čistě virtuálního formátu. I když jsme se nyní již vrátili k fyzickým akcím, zkušenosti z uplynulého období jsou užitečné, protože hybridní forma přednášek je zpřístupnila těm, kteří nemohli zúčastnit fyzicky. Proto budeme zvažovat zachování hybridního formátu u některých akcí i v budoucnu.

V roce 2020 jste byli informováni o odložení Česko-slovenského sympozia mezinárodního práva, které se však nakonec konalo v Hotelu Granit Smrekovica ve dnech 1. – 3. 10. 2021. Spojení zajímavého odborného programu s krásným horským prostředím a milým přivítáním organizátory ze Slovenské společnosti pro mezinárodní právo a Ministerstva obrany SR, jakož i dlouho chybějící osobní kontakty, to vše přispělo k účasti a úspěšnému průběhu konference.

Přesto se Společnosti podařilo splnit i některé další významné cíle. V prosinci pak již 12. číslo Czech Yearbook of Public and Private International Law (2021). Ročenka, jako jedna z mála podobných publikací, vychází navzdory všem problémům pravidelně na podzim nebo koncem daného roku, přičemž udržuje stabilní rozsah a kvalitu příspěvků.
 
Zároveň vyhlašujeme Call for papers s termínem do 31.5.2022 pro další číslo CYIL (13, 2022), které by se kromě obvyklých rubrik mělo zaměřit na současné, mimořádně aktuální problémy mezinárodního práva, a to z různých pohledů (ius ad bellum a ius in bello). Pokud jde o výročí, která by také bylo dobré připomenout, vztahují se zejména k mezinárodnímu právu životního prostředí (50 let od Stockholmské konference, 30 let od konference v Riu).

Na začátku března (8.3.2022) Společnost zorganizovala přednášku prof. Dr. Jana Wouterse (Leuven Centre for Global Governance Studies) na téma “Russia’s Invasion of Ukraine: What Implications for International Law and for the European Security Order?”.

Letos na jaře ČSMP dále připravuje vydání kolektivní monografie věnované mezinárodnímu soudnictví v minulosti a současnosti, včetně výběru soudců a vzniku nových soudních orgánů, a následný seminář spojený s prezentací knihy.

V letošním roce bude ČSMP opět organizovat Česko-slovenské sympozium v ČR, počítá s termínem na přelomu září a října 2022 (ideálně 30.9. – 2.10). Výbor vyzývá členy k posílání návrhů na témata konference. 

Pracovní skupina pro srovnávací právo, kterou vede místopředsedkyně ČSMP prof. Pauknerová, je úzce spjata s IALS (International Association of Legal Sciences). Pracovní skupina pro srovnávací právo ČSMP měla v minulém roce naplánovanou přednášku spojenou s diskusí paní JUDr. Petry Škvařilové-Pelzl, která je soudkyní Tribunálu Soudního dvora EU, přednáška zaměřená na vztah mezinárodního a evropského práva byla z důvodu pandemie zrušena, počítáme s tím, že se uskuteční dne 9.5.2022.

Abychom mohli činnost Společnosti realizovat, žádáme Vás o úhradu členských příspěvků. Výše členského příspěvku je 500,- Kč (snížený příspěvek studentů je 250,- Kč). Příspěvky prosím zasílejte na bankovní účet ČSMP u České spořitelny, a.s., číslo účtu 1937706349/0800.

Za Vaše příspěvky a dary předem děkujeme.


S pozdravem,

 

Prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.              Prof. JUDr. Monika Pauknerová, CSc., DSc.
předseda ČSMP                                    místopředsedkyně ČSMP

 

JUDr. Ing. Zuzana Trávníčková, Ph.D.
hospodářka ČSMP

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo