Call for Papers - Výzva k zasílání kapitol do připravované odborné monografie o mezinárodních soudech a soudcích mezinárodních soudů

24.08.2021 14:25

V roce 2021 si připomínáme nejen 100 let od vstupu v platnost Statutu Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti, ale také od prvních voleb soudců tohoto soudu. Právě specifickému povolání soudkyně a soudce mezinárodního soudu a jejímu stoletému vývoji bude věnována připravovaná kolektivní odborná monografie ČSMP.

Vítány jsou zejména příspěvky, které budou reflektovat pestrost a mnohost historických i dnešních mezinárodních judiciálních orgánů a ve světle mezinárodního práva mapovat a analyzovat postavení jejich soudkyň a soudců. Připravovaná publikace si klade za cíl nabídnout čtenářům vhled do problematiky výběru kandidátů na soudce a násůedných voleb, nezávislosti soudců, jejich profesního postavení, otevírání otázek genderové vyváženosti, principu spravedlivé regionální reprezentace, i role jednotlivého soudce při formování rozhodnutí mezinárodního soudu. Připomenout by také mohla i některé z těch soudců, kteří se svými právními názory výrazně zapsali do učebnic mezinárodního práva a ovlivnili i jeho praktickou aplikaci.

Rozsah kapitoly je 15 – 25 stran textu.

Abstrakty připravovaných příspěvků zasílejte prosím do 14. 9. 2021 na adresu zuzana.travnickova@vse.cz.

Termín pro odevzdání příspěvků je 31. 10. 2021.

Formální náležitosti a způsob odkazování na zdroje budou upřesněny.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo