Zpráva z IX. slovensko – českého mezinárodněprávního sympózia (14. – 15. 10. 2016, Kúpele Nimnica)

18.11.2016 13:15

Mezinárodní obyčejové právo: relevantní i v digitální éře?

Ve dnech 14. – 15. října 2014 proběhlo v Kúpelech Nimnica na Slovensku IX. slovensko – české mezinárodněprávní sympózium. Všichni přítomní se sešli v pátek v poledne, kdy se uskutečnil první přátelský oběd.

V odpoledních hodinách zahájil první blok sympozia místopředseda Slovenské společnosti pro mezinárodní právo Dr. Metod Špaček spolu s předsedou České společnosti pro mezinárodní právo prof. Pavlem Šturmou.

První vystoupil prof. Šturma (Komise OSN pro mezinárodní právo, PF UK a ČSMP) s příspěvkem na téma Identifikace obyčejového mezinárodního práva: úspěchy a problémy práce KMP. Rozsáhlou diskusi na toto téma vyvolala otázka vnitrostátní aplikace obyčeje. Dále následovalo vystoupení dr. Jaroslava Větrovského, týkající se interpretace obyčejových norem a práce KMP. Téma bylo podloženo judikaturou MSD.

Doktorandka PF UK v Praze, Sandra Brožová, následovala s tématem Význam obyčeje pro kodifikaci práva mezinárodních smluv. V příspěvku se zaměřila mimo jiné na vztah mezi smlouvou a obyčejem. Jako poslední v tomto bloku vystoupil dr. Matej Kereš z MZVaEZ SR a mluvil o praktické aplikaci článku 4 Vídeňské úmluvy o smluvním právu.

Prvním vystupujícím druhého bloku byla doc. Katarína Chovancová z PF PEVŠ Bratislava, která vystoupila v angličtině s příspěvkem s názvem The Use and Abuse of the CIL Necessity in Investment Arbitration. Poté vystoupil Ivan Puškár, doktorand z PF MU Brno. Hovořil ve slovenštině na téma „Úloha medzinárodnej obyčaje v súčasnom medzinárodnom investičnom práve.“ V rámci tohoto velmi zajímavého příspěvku byla rozebrána řada BIT, zejména mezi Argentinou a USA.

Následně měla vystoupení Alla Tymofeyeva (PF UK Praha) s názvem Reflexe zásady důvěrnosti diplomatické korespondence v judikatuře ESLP. Na konci prvního dne konference proběhla zajímavá diskuze, která pokračovala poté v prostorách místní restaurace u večeře.

Druhý den sympozia začal příspěvkem dr. Josef Mrázek (ÚSP AV ČR, PF ZČU Plzeň), jehož název zněl „Reflextions on Identification of Customary Law on the Use of Force“. Následoval dr. Matúš Košuth z MZVaEZ SR s příspěvkem „Medzinárodná obyčaj a jej relevancia v medzinárodnom trestnom práve“. Rozebíral práci ICTY, ICTR a ICC.

Dále studentka Vídeňské a Bratislavské právnické fakulty, Viktória Marková, pojednávala na téma „Princíp non-refoulement - medzinárodná obyčaj v utečeneckom práve“. V diskusi se účastníci zamýšleli především nad obsahem definice ius cogens.

Čtvrtý a poslední blok sympozia byl zahájen příspěvkem Stevena Hille, ředitele právního oddělení NATO, s názvem „NATO’s recent work on cyber law“. Poskytl účastníkům pohled NATO na kybernetické právo. Navázal na něj dr. Milan Lipovský z katedry mezinárodního práva na PF UK s vystoupením na téma Kyberšpionáž v mezinárodním právu. Zamýšlel se nad otázkou právní regulace špionáže v mezinárodním právu.

Dr. Katarína Šmigová z Bratislavské univerzity měla v tomto bloku poslední příspěvek na téma „Jurisdikcia štátu v kybernetickom priestore“. Následně na problematiku práva v kybernetickém prostoru proběhla rozsáhlá diskuse v anglickém jazyce.

Po celou dobu sympózia panovala velmi přátelská a uvolněná atmosféra. A to nejenom během samotného sympózia, ale i ve večerních diskusích u číší vína. Účastnici využili také možnosti relaxovat v lázeňském prostředí za nádherného podzimního počasí.

Autorka článku: Alla Tymofeyeva

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo