Letní dopis předsedy Společnosti

15.07.2009 15:54

Vážení členové a přátelé,

začátek léta je pro většinu z nás nejen obdobím začínajících prázdnin a dovolených, tedy dlouho očekávaného a zaslouženého odpočinku, ale také obdobím, kdy máme více času na zamyšlení, uspořádání papírů na pracovních stolech či knih v knihovnách a také na často odkládané čtení a psaní, pro něž právně letní měsíce poskytují více příležitosti než zbytek roku. Platí to zejména pro akademické pracovníky, ale možná také pro další z členů naší Společnosti.

Letošní léto je spojeno nejen s neobvykle silnými, nepříznivými výkyvy počasí, ale také s hrozivými mračny stahujícími se nad budoucím financováním vědy a výzkumu v České republice. Ne všech z nás se tato problematika, zejména hrozba likvidačních škrtů v rozpočtu Akademie věd ČR dotýká přímo, ale asi by neměla nechat klidným nikoho, komu záleží na osudu vědy v této zemi. Konec konců, nejde jen o Akademii věd, nový systém financování vědy dopadá i na vysoké školy a další výzkumné instituce.

Ostatně ČSMP je vědeckou společností při Akademii věd ČR, od jejíž Rady vědeckých společností dostáváme též příspěvek, který je spolu s vybranými členskými příspěvky základním finančním zdrojem pro veškeré naše aktivity. Proto by bylo naivní se domnívat, že restrikce postihující Akademii věd se dříve či později nepromítnou do fungování naší Společnosti. Měli bychom se proto společně pokusit tam, kde náš hlas může být slyšen, pomoci tento pro českou vědu nebezpečný vývoj odvrátit.

Snahou současného vedení ČSMP není ovšem připravovat se na omezování činnosti, ale naopak pokračovat v nastoupeném trendu oživení a rozvoje aktivit Společnosti. V následujících měsících a letech bude zřejmě nezbytné hledat i další zdroje a způsoby financování, včetně sponzorských darů, apod.

K tomu je ovšem třeba, aby Společnost měla dostatečný počet kvalitních a atraktivních aktivit, které by byly zajímavé pro stávající a nové členy, popř. i pro širší odbornou veřejnost. Vedle tradičních přednášek s diskusí a nových webových stránek musíme udržovat a rozvíjet mezinárodní aktivity, zejména konference a sympozia s kolegy především z obdobných společností pro mezinárodní právo ze sousedních zemí. K tomu také patří vydávání publikací, jak neperiodických (např. nedávno vydaná publikace Od kodifikace mezinárodního práva k jeho fragmentaci), tak časopisu nebo spíše ročenky mezinárodního práva.

Je pro mě velkým potěšením, že mohu informovat o přípravě projektu „Czech Yearbook of International Law“, který pokročil natolik, že i touto cestou chci vyzvat zájemce o podávání návrhů na témata příspěvků (v anglickém jazyce, rozsah cca 10 stran), a to do 15. 9. 2009.

Poté, co budou náměty nově ustavenou redakční radou projednány, autoři budou vyrozuměni a dostanou též redakční pokyny. Termín odevzdání rukopisů je stanoven na listopad 2009, aby první číslo Ročenky mohlo vyjít v prvním kvartálu roku 2010.

Další dobrou zprávou pro mezinárodní právníky je, že téměř bez zájmu českých médií dne 8. 7. 2009 prezident České republiky po řadě měsíců odkladů a váhání podepsal ratifikační listinu Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Po souhlasu obou komor Parlamentu na podzim loňského roku se tak konečně završil ratifikační proces této významné mezinárodní smlouvy, přijaté na diplomatické konferenci v Římě dne 17. 7. 1998.

Pro mnohé z nás, kteří jsme se účastnili přípravných jednání, samotné Římské konference, dalších schůzek a konferencí či porad, mnohdy za účelem vysvětlování obsahu Statutu a přesvědčování českých zákonodárců nebo jsme o různých aspektech MTS přednášeli či publikovali, je tato chvíle momentem satisfakce. To proto, že Česká republika, která patřila mezi „like-minded States“ podporující vznik Mezinárodního trestního soudu, se konečně, po téměř 11 letech a jako poslední z členských států EU stává smluvní stranou Římského statutu.

Letní období bývá, jak už jsem uvedl, často spojeno také s knihou. Ponechávám stranou beletrii, jejíž výběr je věcí vkusu každého z nás, ale chtěl bych se stručně zmínit o české literatuře mezinárodního práva. Jestliže anglicky psaná a mezinárodně distribuovaná Ročenka by měla být, obrazně řečeno, „vyslancem“ či novým květem české nauky mezinárodního práva, česká odborná literatura (knihy, časopisy, sborníky) představuje nezbytný kořenový systém a kmen této nauky.

I když většina z nás ke své práci naprosto samozřejmě používá zahraniční odbornou literaturu, především v angličtině a dalších světových jazycích, bylo by chybou přehlížet českou produkci. Navzdory tomu, že česky psaná odborná literatura má omezený okruh čtenářů a že v této zemi je obec internacionalistů poměrně malá, přesto si troufám říci, že tato malá, ale naštěstí pomalu se rozrůstající skupina starších i mladších českých autorů se věnuje svému oblíbenému oboru nejen s nadšením, ale i na vysoké profesionální úrovni.

Dnešní česká literární produkce v oblasti mezinárodního práva není zase až tak chudá a svou kvalitou i tematickým záběr je převážně srovnatelná s díly zahraničních autorů. Bylo by proto škoda, kdyby díla jazykově přístupná českému (a také slovenskému) čtenáři zůstávala opomíjena. Nejde snad o nějakou „povinnost“ číst a citovat české odborné práce kvůli nějakým výkazům nebo bodům, ale o zcela normální součást vědeckého diskurzu. Má-li se zachovat a rozvíjet svébytná česká nauka mezinárodního práva, pak je nutné udržet výměnu informací a názorů uvnitř české obce internacionalistů.

Domnívám se, že jedním z prvořadých úkolů ČSMP je přispívat k tomuto cíli. Proto bych tímto dopisem chtěl též upozornit na některé zcela nové i starší tituly českých prací z mezinárodního práva, které nejsou v katalozích velkých, komerčních nakladatelství právnické literatury. A třeba jen proto mohly dosud uniknout Vaší pozornosti, což by byla škoda. Dnes bych rád upozornil na některé z těchto publikací, které můžete najít a zakoupit na E-shopu Právnické fakulty UK:

Kodifikace a rozvoj mezinárodního práva
Čestmír Čepelka, Pavel Šturma, Veronika Bílková

Úprava vnitrostátních ozbrojených konfliktů v mezinárodním humanitárním právu
Veronika Bílková

Právní následky mezinárodně protiprávního chování
Kolektiv autorů

Možná, že některá z těchto knížek se pro Vás stane vítaným zdrojem poučení a zamyšlení v letních měsících. Pokud již máte na léto vybrané jiné knížky nebo preferujete místo internetového obchodu osobní výběr a nákup, budete mít možnost zakoupit tyto a další publikace za stejně výhodnou cenu na některé z podzimních schůzí Společnosti, která se bude konat na Právnické fakultě UK v Praze.

Krásné léto, spojené s odpočinkem, načerpání nových sil, jakož i hodně inspirace a tvůrčích nápadů nejen v oblasti mezinárodního práva

Vám přeje

Pavel Šturma
předseda ČSMP-CSIL
 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 - 2024, Česká společnost pro mezinárodní právo